ĐÀO TẠO - CHIA SẺ KINH NGHIỆM - QUAY PHIM - CHỤP HÌNH

Хто такий DevOps інженер? Обовязки, інструменти та ЗП

Звучить парадоксально, але у них були різні цілі і KPI, хоча вони й працювали над спільним проектом. Метою розробки Вакансія Middle+ DevOps Engineer було якомога швидше реалізувати бізнес-вимоги і додати їх в працюючий продукт. Підтримка відповідала за ту частину, яка дозволяє додатку стабільно працювати, а будь-які зміни можуть поставити стабільність під загрозу. Це явний конфлікт інтересів – DevOps з’явився для того, щоб це вирішити.

Підпишіться на нашу розсилку

Вона допомагає налаштувати наявні пайплайни, інтеграції ПЗ тощо. Якщо у розробника помилка в коді призведе до збоїв при поєднанні кількох чинників, то у DevOps все набагато серйозніше. Паралізувати проєкт може навіть незначний баг в одному місці.

Які знання необхідні для DevOps?

Що робитьDevOps Engineer

Методологія, описана вище, базується на створенні програмного забезпечення з цілісною перспективою, враховуючи загальні плани розвитку (big picture perspective). Тому з самого початку розробки продукту здійснюється глибокий моніторинг. Рішення, ухвалені в межах DevOps, мають базуватися на надійних даних.

Що робитьDevOps Engineer

Що входить в обов’язки DevOps Engineer

Bash – це командна оболонка, в якій можна писати команди у Linux та Unix системах – їх виконуватиме ваша ОС (у Windows використовується PowerShell). Програма курсу доволі розширена, а тому навчання триває 10 місяців з двома заняттями на тиждень. Передбачена як офлайн форма навчання для мешканців столиці, так і онлайн підготовка для всіх охочих з інших міст. Назва DevOps є поєднанням англійських слів development і operations.

Що потрібно знати DevOps інженеру

Що робитьDevOps Engineer

Основна суть CI — отримати код, протестувати його, зібрати і ще раз протестувати, після чого упакувати та відправити на збереження в так званий сервер артефактів. Людина з DevOps має почуватися в IT-індустрії як риба у воді. Це має бути різносторонній фахівець, обізнаний щодо реалій різних аспектів проекту. Це вимагає великих знань, характерних для людей з великим досвідом. Принаймні частину таких знань новачки можуть отримати на курсах у цій сфері, а далі — обрати напрямок, у якому можна рухатися з самого початку, щоб “дорости” до DevOps. Які навички ви маєте продемонструвати, щоб отримати роботу на цій посаді?

Що робитьDevOps Engineer

Також дуже раджу educative.io — Learn DevOps for Developers, і обов’язково — самонавчання, stackowerflow, і всі книжки по тобі з приставкою «Deep Dive». Коли необхідно обслуговувати цілий парк серверів, доводиться робити багато однотипних операцій. Це довго і складно, а ще ручна робота підвищує шанс помилки. З їх допомогою створюють скрипт, який зручно читати і програмістам, і DevOps-інженерам, і системним адміністраторам. Цей скрипт допомагає проводити однакові операції на серверах автоматично.

Також тестувальники з досвідом, що бажають освоїти нові напрямки, можуть стати девопс інженерами. Для цього можна використовувати дані з відкритих джерел, відео-підручники на Ютуб, спільноти в телеграм або пройти курси. Останній варіант дає більше можливостей влаштуватися на посаду Trainee. DevOps – досить цікавий та різнобічний напрямок, в якому знайти себе може кожен, хто вміє траблшутити і гратися як із кодом, так і з інфраструктурою. Однак саме тому і зарплати у девопсів одні з найбільших на ІТ-ринку, якщо не брати до уваги керівні посади. На платформі robot_dreams також розроблена комплексна програма підготовки DevOps інженерів.

  • Що більшим і складнішим стає проєкт, тим більше в ньому необхідна допомога девопсів.
  • Для початківців пропоную для початку глянути дорожню карту професії DevOps, аби зрозуміти, з чого почати.
  • Попри стрімкий розвиток технологій принципи роботи не можуть кардинально змінитися за один чи навіть п’ять років.
  • З його допомогою розробники можуть завантажувати свої та скачувати контейнери інших девелоперів, аби потім використати у своїх цілях.

Також треба вміти писати bash-скрипти для автоматизації різних процесів – від резервного копіювання даних до налаштування середовища розроблення. На сьогодні DevOps інженер – одна з найнеобхідніших позицій в компаніях, де розробляються продукти. Щоб відповісти на це питання, для початку нам необхідно розібратися із самою методологією і DevOps інженерами. Наприкінці курсу студенти захищатимуть фінальні проєкти, кожен отримає фідбек від лектора та зможе доповнити резюме прикладами отриманих знань. Курс допоможе спеціалістам розробляти та оптимізувати продукти з високим рівнем стійкості до відмов і збоїв. Розробникам навчальна програма допоможе розібратися в процесах роботи над автоматизацією та написанні інфраструктурного коду.

Вона заперечує класичне твердження, що розробники повинні виконувати лише свої обов’язки й не цікавитись, наскільки успішним буде запуск продукту в продакшн. Також ця культура не передбачає пошук «більш винної» команди у разі невдачі. Це значить, що проблема, яка виникає — загальна, і кожен зацікавлений в її усуненні. Окрім технічних знань, не менш важливі для DevOps Engineer уважність та посидючість.

DevOps-інженерами називають фахівців, що впроваджують на проекті DevOps-практики. Итак, начинаем путь DevOps-инженера по конкретным шагам. Не будуть зайвими і знання мов програмування Python та Bash. Передусім на базовому рівні варто розібратися в операційних системах Linux, Windows, сервісах AWS та Azure від Microsoft та Google Cloud Platform.

Після такого вже можна йти на курси, де вам будуть давати завдання, або пробувати одразу влаштуватися на роботу стажером чи джуніором. Я все ж рекомендую після самостійного навчання пройти буткемп-курси від компаній по типу SoftServe, Epam чи Eleks — це майже гарантоване працевлаштування. Цей процес займе у вас від 3 до 6 місяців, в залежності від ваших початкових знань. Раніше між розробниками і підтримкою (т.зв. operations) існував бар’єр.

Майндсет девопса заточений на те, що в поняття “краще” немає меж. Будь-який сьогоднішній процес може стати кращим завтра, але при цьому вкрай важливо правильно визначати пріоритети. Станом на середину 2023 року DevOps інженери в Україні входять до трійки спеціалістів з найвищою зарплатою. Середній рівень становить $3500 та має тенденцію до підвищення.

Сучасний світ дозволяє опановувати дедалі більше навичок, не виходячи з дому. Необхідність підтягнути знання за якоюсь темою не є проблемою для мотивованих кандидатів, а навчання для розширення своїх навичок може зацікавити й досвідчених фахівців . DevOps — категорія, що потребує великого досвіду (менше 1% вакансій орієнтовані на джуніорів). Перш ніж ухвалити рішення про перехід на посаду DevOps-інженера, варто знати, що навіть вакансії для початківців часто містять вимогу мати щонайменше один рік досвіду.

➕ Зазвичай у DevOps-інженери переходять із системних адміністраторів, яким вже не так цікава їхня професія чи які незадоволені заробітною платою. Досвід адміністрування зазвичай закриває частину Ops, тож для початку потрібно лише покрити базову частину Dev. Проте якщо ви не знайомі з цими інструментами, вам не потрібно відмовлятися від кар’єри DevOps.

Для швидкого, безболісного і сфокусованого розгортання продукту можна обрати відповідний тип деплоймента. Маємо зауважити, що hard skills та опановані інструменти можуть змінюватися в залежності від проєкту! Спеціалістів на проєкт ставлять із певною метою, тож скіли та інструменти то справа індивідуальна. Ви як можете потрапити на проєкт і почувати себе вільно із тими навичками які вже здобули, чи вам доведеться опановувати нові, щоб закрити робочі завдання. Що саме вони роблять і чим відрізняються від  Agile-інженерів? Розберемося з термінами та розглянемо основи технологій та інструменти, які треба знати, щоб стати девопс розробником.

Будь-які процеси повинні відбуватися з певною метою, тому потрібно вміти чути стейкхолдерів, команди — і пропонувати для них цінність. Тому методику DevOps запровадили в якості «з’єднувального елементу» між двома командами задля покращення результату та підвищення швидкості процесів. Фахівець з DevOps особливо необхідний, коли на проєкті є проблеми зі стабільністю, масштабуванням, або коли процес створення продукту надто затягується. Інструменти DevOps змінюються значно швидше, ніж у розробці. Однак якщо ви зрозумієте принципи їх роботи, то без проблем опануєте будь-які новинки.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

.